Strawberi warna biru
Bolehkah
warna sebiji buah diubah menjadi warna lain? Apakah kejuruteraan genetik
tumbuhan mampu melakukannya? Berdasarkan pendedahandi beberapa laman sesawang,
ternyata usaha tersebut pernah dilakukan dan didakwa menunjukkan hasil yang
positif.
Salah satu
kajian yang dilakukan adalah pengubahsuaian warna buah strawberi yang asalnya
berwarna merah ditukarkan menjadi biru. Dikhabarkan, teknologi baru ini
diusahakan oleh para saintis di sebuah syarikat penyelidikan Genetically
Modified Organism (GMO) yang berpusat di negara Amerika Syarikat.
Selain
melakukan pengubahsuaian warna, syarikat itu juga mendakwa berjaya menghasilkan
buah strawberi yang lebih berkualiti dan tahan suhu di bawah paras beku. Ia di buktikan
melalui satu penemuan sejenis gen baru yang diperoleh daripada spesies ikan
yang dikenali Artic Flounder Fish. Kononnya, gen ini dikatakan mengandungi
kandungan kimia anti beku yang membolehkan buah tersebut di simpan dalam tempoh
masa yang lama.
Malangnya,
penemuan tersebut mendapat kritikan daripada pelbagai pihak. Sesetengah
daripada mereka menganggap buah strawberi itu berbahaya dan menyebabkan kesan
sampingan kepada pengguna. Selain itu, kewujudan buah berkenaan turut
dipertikai kesahihannya. Kebanyakan daripada
mereka menganggap ia adalah satu perkara yang mustahil untuk dihasilkan.
Bagaimanapun
ulasan daripada pakar-pakar tumbuhan yang ditemui Infiniti mempertikaikan kewujudan buah strawberi
ini. Rata-rata daripada meraka
yang ditanya sukar untuk mengesahkannya kerana belum pernah kajian seumpama itu
dilakukan di Malaysia. Berdasarkan konsep penyelidikan GMO, mereka menyifatkan
penghasilan buah yang berkualiti lebih penting berbanding pengubahsuaian warna.
Timbul
persoalan, apakah itu penyelidikan Genetically Modified Organism (GMO)? Sejak
bilakah ia diperkenalkan? Dan, untuk tujuan apa kajian ini dilakukan?
Mengikut
sejarah penyelidikan ini, ia merupakan salah satu cabang dalam pembangunan teknologi
kejuruteraan genetik. Mula mendapat perhatian sejak 12 tahun lalu, penyelidikan
ini tertumpu pada tanaman atau organisma lain dalam penggunaan gen asing
daripada organisma lain dan diberikan kepada sel benih untuk menghasilkan
genetik baru.
Kebanyakan
penyelidikan GMO bertujuan untuk menghasilkan spesies tanaman yang superior dan
mempunyai daya tahan kepada serangan makhluk perosak, berupaya menghasilkan
sumber makanan yang berkualiti tinggi. Ia dihasilkan dalam jumlah yang banyak
dalam kitaran pertumbuhan yang singkat.
Apa yang
menariknya lagi, hasil tanaman boleh disimpan untuk suatu jangka masa lebih
lama dan berpotensi hidup dalam persekitaran ekstrem seperti di tanah gersang
atau padang pasir.
Kebiasaannya,
ia melibatkan spesies tanaman makanan seperti jagung, kacang soya, padi dan
tomato.
Sebagai
contoh, dua buah negara iaitu Amerika Syarikat dan China telah mengusahakan berjuta
ekar tanah untuk menanam sejenis spesies
pokok kapas yang dihasilkan melalui penyelidikan GMO. Difahamkan,
spesies pokok tersebut boleh menghasilkan sejenis racun yang boleh membunuh
larva serangga perosak. Gen yang menghasilkan racun berkenaan diambil daripada
sejenis bakteria Bacillus thurigiensis yang mudah didapati daripada tanah.
Biarpun
banyak kebaikan diperoleh melalui penyelidikan GMO, sehingga hari ini ia masih
lagi menjadi isu yang hangat diperdebatkan. Rata-ratanya menyuarakan
kebimbangan kebimbangan terhadap kehadiran bahan genetik asing yang kemungkinan boleh mendatangkan kesan
sampingan.
Bagaimanapun, sebilangan penyelidik mengesahkan ia
selamat digunakan tetapi tidak kurang pula yang bimbang GMO boleh memudaratkan
kesihatan dan juga persekitaran. Ia berikutan dakwaan yang mengatakan boleh mengakibatkan
pelbagai penyakit yang sukar dikenal pasti puncanya. Tidak kurang juga bimbang
penggunaan bahan genetik asing pada GMO boleh dipindahkan secara rambang kepada
spesies lain melalui proses pendebungaan, jangkitan bakteria, serangga atau
makanan.
Di Amerika Syarikat, penyelidikan GMO mendapat sokongan
penuh dan ia disahkan selamat diaplikasikan dalam pertanian dan sumber makanan.
Ini kerana, negara berkenaan merupakan pengeluar utama dunia hasil pertanian
dan sebanyak 60 peratus daripadanya bersumberkan penyelidikan GMO.
Sebaliknya, di negara-negara Eropah menolak GMO kerana
bimbangkan tahap keselamatannya yang belum terbukti terutamanya dalam tempoh
masa yang panjang. Begitu sesetengah negara di Afrika, meskipun mengalami
krisis kebuluran yang sangat serius turut menolak bantuan makanan yang berasaskan
daripada GMO.
Comments
Post a Comment