Inovasi baru ciptaan daging vegetarian

Gambar hiasan
Di Malaysia, produk makanan segera seperti burger, sosej dan sandwich merupakan antara makanan yang digemari oleh semua lapisan masyarakat. Bagaimanapun, makanan ini dikhuatiri boleh menyebabkan kesan yang buruk pada kesihatan manusia sekiranya diambil secara berlebihan.
  
Atas dasar itu, sekumpulan pelajar dari Fakulti Teknologi Makanan, Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) telah melakukan satu inisiatif baru bagi membendung  masalah tersebut. Melalui penyelidikan yang dilakukan, mereka mendakwa berjaya mencipta satu produk baru daging  segera vegetarian. Kandungan utama produk makanan segera tersebut diolah semula  sekali gus mengubah makanan tersebut menjadi lebih berkhasiat.

Kandungan tersebut iaitu daging atau ikan digantikan dengan bahan baru yang berasaskan sayuran seperti ubi keledek, hampas kelapa, ubi kentang dan sayuran lain. Selain rasanya yang enak, ia juga menjamin kesihatan penggemarnya daripada terkena pelbagai penyakit kronik khususnya barah dan obesiti.

Menurut Dekan fakulti berkenaan, Profesor Dr. Che Abdulah Abu Bakar, inovasi makanan baru ini dihasilkan melalui bahan mentah seperti sayur-sayuran tempatan yang segar. Selain itu, katanya, sayur-sayuran merupakan sejenis makanan yang mengandungi kadar serat tinggi sekali gus membantu tahap kesihatan penggunanya. Tambahan pula, ia bebas daripada sebarang campuran-campuran makanan lain yang mampu memudaratkan kesihatan manusia.

Jelas Dr. Che Abdullah lagi, penghasilan produk makanan ini masih lagi di peringkat penyelidikan awal. Bagaimanapun, pihaknya bersedia sekiranya diberi peluang untuk membuat penambahbaikan terhadap kualiti makanan seumpama itu sebelum menembusi pasaran tempatan.

Pada peringkat pertama, pihaknya menganjurkan pertandingan yang disertai enam kumpulan pelajar dari Fakulti Teknologi Makanan UniSZA yang menghidangkan produk makanan segera berasaskan sayuran. Mengenai pertandingan tersebut, jelasnya, ia diadakan buat kali kedua selepas mula diperkenalkan tahun lalu yang disertai para pelajar dari fakulti berkenaan.

Dalam pertandingan itu, kumpulan Spot yang menampilkan produk sweet potato sausage dinobatkan sebagai johan diikuti Cocoron (naib johan) dan Viggie (ketiga). Kumpulan Cocoran mempertandingkan produk coconut fiber macaroon, manakala kumpulan Viggie dengan vegetarian burger.

Daripada kumpulan yang bertanding, satu kumpulan akan dipilih untuk menyertai pertandingan dwi-tahunan antara universiti tempatan iaitu Malaysia Institute of Food Technology (MIFT) tahun depan dengan UniSZA menjadi tuan rumah.

Pada pertandingan serupa tahun lalu, UniSZA muncul naib johan manakala johan disandang oleh Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Universiti Malaysia Terengganu (UMT) ketiga.

Sebelum ini, seorang saintis di Okayama, Jepun, Matsuyuki Ikeda mempunyai cara tersendiri untuk menghasilkan produk makanan segera khususnya daging burger. Beliau menemui satu formula guna semula bahan buangan bagi mengatasi masalah kekurangan makanan yang bakal melanda dunia di masa akan datang.

Langkah menggunakan semula najis dianggap praktikal kerana kandungan najis manusia mempunyai 65 peratus protein, 25 peratus karbohidrat, tiga peratus lipid dan sembilan peratus mineral. Berdasarkan kepada fakta ini, Ikeda mencipta daging guna semula dengan mencampurkan protein najis manusia, protein soya dan sos stik.

Semua elemen ini diadun bersama  daging burger untuk dijadikan makanan. Jelas Ikeda, daging guna semula ini mempunyai kandungan lemak yang rendah dan ia sesuai untuk mereka yang mahu berdiet.


Bagaimanapun, ciptaan makanan baru tersebut mendapat tentangan daripada beberapa pihak. Kebanyakan daripada mereka tidak bersetuju dan menganggap bertentangan dengan etika kehidupan manusia. Makanan seumpama itu mungkin lebih sesuai dihasilkan untuk haiwan dan bukanya manusia. Tambahan pula, terdapat pelbagai cara lain yang boleh digunakan untuk mengatasi masalah kekurangan makanan.

Info ringkas mengenai daging vegetarian
·         Kandungan utama bagi produk makanan ini adalah berasaskan sayur-sayuran.
·         Kaya dengan pelbagai khasiat dan mengandungi kadar serat yang tinggi.
·         Boleh menghindarkan penggemar makanan ini terkena pelbagai penyakit kronik khususnya barah dan obesiti.


Comments

Popular posts from this blog

Air yang menyembuhkan penyakit

Manusia kembar dengan binatang

Kenapa burung nuri boleh bercakap?