Tidak pernah jamah makanan pepejal selama 25 tahun
Gambar hiasan |
Seorang pemuda, Mohd Aidil Amri Saa’din, 25, dari Alor
Setar, Kedah, telah didapati mengalami satu penyakit ganjil yang menyebabkannya
tidak boleh menjamah sebarang bentuk makanan pepejal. Walaupun sebelum ini
pernah mencuba sesuap nasi, tetapi apabila ditelan pemuda tersebut segera memuntahkan kembali makanan itu.
Bercerita lanjut mengenai penyakit aneh yang dialaminya,
kata Aidil, ia berlaku semenjak dia kecil lagi. Disebabkan sukar menjamah
sebarang makanan berbentuk pepejal, dia tidak pernah merasai keenakan nasi
lemak, apatah lagi menikmati rendang dan ketupat pada pagi Aidilfitri. Dakwa
pemuda itu, ini kerana keadaan tubuhnya hanya boleh memproses makanan dalam
bentuk cecair sejak dia dilahirkan.
Tabiat mengambil cecair sebagai makanan bermula sejak dia
berusia satu tahun. Ketika itu, ibunya cuba memberikannya nasi, tetapi dia
selalu melarikan diri. Sejak itu, dia tidak pernah menyentuh makanan yang
berbentuk pepejal melainkan cecair sebagai makanan rujinya.
Sebagai ganti, pemuda ini meneruskan hidupnya dengan
hanya meminum Milo, air kosong dan menghirup sup bagi menghilangkan rasa lapar
pada setiap hari. Jelas Aidil, biasanya pada setiap hari dia akan meminum sehingga
15 gelas Milo. Ini kerana, minuman ini merupakan sajian penting bagi dirinya untuk mendapatkan tenaga
dan zat, sekali gus membantu mengekalkan badannya seperti manusia normal yang
lain. Gara-gara tabiat peliknya itu, dia turut digelar ‘Milo’ oleh rakan-rakannya.
Selain minuman Milo menjadi santapan, antara makanan lain
yang dimakannya adalah sup. Setiap kali menikmati hidangan ini, pemuda itu
terlebih dahulu mengasingkan isi pepejal yang terdapat di dalam sup. Kata
Aidil, sajian ini biasanya diambil dua kali seminggu.
Pernah suatu ketika dia mencuba sesuap nasi, namun
menghadapi kesukaran apabila hendak menelan sehingga makanan itu keluar semula
daripada mulutnya. Makanan lain seperti roti, mi atau makanan yang dijual di
restoran segera tidak pernah dijamah sepanjang hidupnya. Sama juga ketika
situasi jatuh sakit, kata pemuda itu, dia selalunya akan meminta doktor
memberikan ubat yang berbentuk cecair kerana tidak boleh menelan pil.
Jelas pemuda ini yang bekerja sebagai Pengurus Web Tonton
di Media Prima Bhd (Media Prima), sejak kecil lagi, dia sudah berjumpa ramai
pengamal perubatan sama ada tradisional atau moden, namun tidak tahu punca
sebenar menyebabkannya sukar untuk memakan yang berbentuk pepejal.
Walaupun sepanjang hidupnya tidak pernah menjamah makanan
pepejal, Aidil tetap sihat seperti manusia normal lain. Sehingga hari ini,
penyakit pelik yang dialaminya itu tidak menimbulkan sebarang masalah, apatah
lagi menjejaskan tahap kesihatan dirinya.
Menurut
pensyarah Dietetik dari Jabatan Pemakanan
dan Dietetik, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, Universiti Putra
Malaysia (UPM), Dr. Siti Nur ‘ Asyura Adznam, terdapat dua kebarangkalian yang
mungkin dihadapi oleh pesakit ini. Pertama, mengalami kesukaran menelan makanan
atau istilah saintifiknya dikenali sebagai Dysphagia.
Kebiasaannya, keadaan ini mungkin disebabkan gangguan pada bahagian fungsi oral
(mulut), gangguan neuromuscular atau gastroesophageal reflux.
Selain itu,
pesakit ini juga mungkin mengalami masalah pada sistem penghadaman. Dalam
situasi ini, ia akan mengakibatkan seseorang itu tidak boleh mengambil sebarang
makanan berbentuk pepejal. Jika diambil, ia akan menyebabkan kesan buruk
seperti cirit-birit, muntah dan sebagainya.
Kebarangkalian
kedua pula, didapati pesakit ini mungkin mengalami masalah gangguan pemakanan (eating disorder). Mengikut istilah dalam
dunia perubatan, masalah pemakanan ini dikenal sebagai Selective Eating Disorder (SDE) atau juga dipanggil Picky eating. SDE kebiasaannya berlaku
ke atas golongan kanak-kanak, khususnya dalam lingkungan usia lima tahun.
Sebagai contoh, kes SDE yang berlaku biasanya melibatkan golongan kanak-kanak
yang tidak mahu mengambil sayur-sayuran. Pun begitu, situasi ini akan mula
berkurangan mengikut peningkatan usia sekiranya langkah intervensi awal diambil
oleh ibu bapa.
Bagaimanapun,
dalam kes SDE ini terdapat juga segelintir daripada kanak-kanak yang mengalami
keadaan kekal sehingga mereka dewasa. Seperti situasi yang dialami oleh Aidil,
kemungkinan dia mengalami SDE pada tahap yang ekstrem. Ini kerana, faktor masa
yang lama dan jenis makanan yang diambilnya gagal mencapai jumlah kalori yang
diperlukan oleh seseorang lelaki normal- antara 2000 hingga 2500 kalori.
Jelasnya
lagi, punca sebenar atau etiologi bagi SDE setakat ini belum diketahui dan
masih di peringkat kajian. Bagaimanapun, secara umumnya seseorang yang
mengalami SDE adalah individu yang sangat sensitif terhadap tekstur, aroma dan
juga rasa makanan. Sebagai contoh, pengalaman lampau seperti tercekik sewaktu
memakan daging merupakan salah satu penyebab seseorang individu fobia untuk
memakannya semula.
Seseorang
yang mengalami SDE dalam satu tempoh yang lama, akan mengakibatkan kesan
seperti kekurangan makanan dan kekurangan berat badan. Selain itu, ia turut menyebabkan
implikasi terhadap status kesihatan seseorang individu yang mengalami masalah
ini. Antaranya, pertumbuhan tulang yang tidak seimbang, kekurangan sel darah
merah dalam badan (anemia) dan gangguan psikologi atau hilang keyakinan diri.
Mengulas mengenai
masalah yang dialami Aidil, kata Dr. Siti Nur ‘ Asyura, menyarankan agar beliau
mendapatkan rawatan bagi mengenal pasti masalah sebenar yang dialaminya.
Melalui kaedah rawatan multidisciplinary
amat diperlukan iaitu melibatkan pakar perubatan, pakar pemakanan dan juga
pendekatan psikologi. Tambahnya lagi, kaedah ini perlu dilakukan dengan kadar
segera bagi mengelakkan implikasi yang lebih serius pada masa hadapan.
Comments
Post a Comment