Minuman sejuk dalam tempoh tiga minit
Sebuah syarikat pengeluar minuman ringan terkenal di
Amerika Syarikat, Joseph Company International, mengumumkan telah berjaya menghasilkan
sejenis produk minuman baru yang berteknologi tinggi. Diberi nama sebagai Chill can, minuman ini akan menjadi
sejuk sendiri dalam tempoh tiga minit tanpa perlu dimasukkan ke dalam peti ais.
Mungkin
bunyinya seperti satu perkara mustahil untuk dilakukan. Malah tidak logik
langsung
bila
memikirkan minuman boleh sejuk tanpa menggunakan peti ais. Tetapi itulah
realitinya. Percaya atau tidak, syarikat pengeluar minuman itu mendakwa perubahan
suhu sejuk produk minuman baru tersebut boleh mencecah sehingga – 15 darjah
Celcius.
Soalnya
kini, apakah teknologi yang diguna pakai oleh syarikat tersebut yang mampu
menghasilkan minuman ringan seumpama itu? Adakah penghasilannya sama seperti peti
ais?
Idea ini tercetus apabila
syarikat tersebut menemui satu formula baru teknologi yang dipanggil penyejukan
mikro atau Micro Cooling. Difahamkan, syarikat pengeluar produk minuman itu
telah menjalankan penyelidikan selama lebih dari 18 tahun sebelum berjaya
menghasilkan minuman berkenaan.
Orang yang
bertanggungjawab menjumpai teknologi baru itu adalah seorang pegawai penyelidik
di syarikat terbabit yang bernama Profesor Roland Clift. Menurutnya, penyelidikan
ke atas minuman itu meliputi tiga peringkat utama iaitu mencuba, menguji dan menghasilkan
produk yang mesra alam.
Menurut
beliau, minuman ringan Chill can dilengkapi
dengan teknologi khusus sehingga membolehkannya menjadi sejuk sekalipun ia diletakkan
di kawasan yang bertakat pada suhu bilik. Teknologi yang dimaksudkan adalah
penggunaan sejenis kapsul karbon. Kapsul karbon tersebut merupakan sejenis
bahan yang diperbuat daripada tempurung kelapa.
Berdasarkan penyelidikan yang dilakukan, kapsul
karbon tersebut dimasukkan ke dalam tin minuman berkenaan. Ujar beliau,
terdapat satu butang khas direka pada bahagian bawah tin minuman berkenaan.
Apabila butang itu ditekan, secara automatiknya kapsul karbon yang berisi gas
karbon dioksida akan bertindak balas dengan cecair minuman ringan lalu mengubah
suhu menjadi sejuk.
Menurut Ketua Pegawai Eksekutif syarikat pengeluar
minuman tersebut, Mitchell Joseph, penciptaan produk minuman baru ini bukan
sahaja memiliki teknologi canggih malah turut menjimatkan penggunaan tenaga
elektrik.
Tambah menarik, tempoh masa untuk mendapatkan
minuman sejuk dilihat lebih cepat hanya beberapa minit sahaja berbanding cara
lama seperti memasukkan minuman ke dalam peti ais atau bekas yang berisi ais. Ini
bermakna, dengan Chill can, pengguna boleh membawa minuman ini ke mana-mana
sahaja.
Melihat pada teknologi baru ini sudah pasti akan
menjadi lebih cepat dan menjimatkan masa. Malah cara menggunakannya sangat ringkas.
Ia Juga sangat berguna terutamanya bagi aktiviti luar seperti berkelah,
memancing, atau bersukan. Nampaknya selepas ini kemungkinan industri pengeluaran
peti sejuk dan ais ketul pasti akan gulung tikar.
Pun begitu, minuman ringan berteknologi baru ini tidak
direka untuk menghentikan industri tersebut. Sebaliknya, tujuan sebenar produk
itu dipatenkan adalah untuk mengurangkan kesan rumah hijau.
Apa yang menariknya lagi, kata Joseph, minuman baru
ini sesuai diminum oleh semua orang. Tidak seperti produk minuman ringan lain, Chill
can tidak mengandungi kandungan gula, kafein, pewarna tiruan. Tambahnya lagi, produk
baru keluaran tersebut sudah memasuki pasaran sejak Mac tahun lalu dan dijual
dengan harga $3.95 dolar satu tin.
Comments
Post a Comment